De Sterre

Restaurant de Sterre,
de kerk en de oude pastorie


Aan je linkerkant zie je De Sterre, de herberg uit de 16de eeuw die ooit onderdak bood aan de Brusselse ambachtslui die het kasteel Ooidonk verbouwden, is nu een knusse brasserie, een ideale stopplaats.

In het Kriooltjesboek dat schrijver Xavier Mares aan het afwerken is , ontdekken Quinten en Leander dat er in een geheime kast een doorgang is naar de verborgen logeerkamer. Van daaruit zien ze de uitkijkpost in de kerk.

Deze neogotische kerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist, is gebouwd in 1877-1880 op de grondvesten van een van de oudste kerken uit de streek (12de eeuw).
sinds 1864 speelt de familie t’ Kint de Roodenbeke, Graaf van het Kasteel, een belangrijke rol in de geschiedenis van het dorp en de parochie.

Door toedoen van de Graaf van Ooidonk krijgen Quinten en Leander, in het laatste Kriooltjesboek, toegang krijgen tot de uitkijktoren in de kerk.

Naast de kerk, zie je de voormalige pastorij. (1853) De bekendste bewoner was Basiel De Craene (1880-1956) Basiel was schrijver/dichter. Hij werd in 1931 aangesteld als priester van de parochie Bachte-Maria-Leerne. 

OPDRACHT. Stap nu ongeveer 100 meter verder, tot je aan het poortje komt, De blauwe poort.

Indien je niet op deze plaats bevindt, kan je via deze knop de route tot hier vinden met Google.