Della Faille

Della FailleAlle straatnamen hier in de buurt hebben een connectie met het verleden. Zo ook de Della Failledreef.
Ooidonk was vaak betrokken bij sociale conflicten en de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw. Het kasteel werd tweemaal verwoest en werd herbouwd door de Antwerpse notabele Maarten della Faille, die het kasteel in renaissancestijl liet heropbouwen en het een residentieel karakter gaf.

Hier ga je naar rechtsaf, een beetje verder tref je aan je linkerkant 2 ronde poortzuilen.
Oorspronkelijk stond achter deze poort het “Goed te Coolegem”, een omgrachte hoeve teruggaand tot de 15de eeuw. Alleen de Poorten getuigen nog van een rijkelijk verleden.

Wie is Maarten della Faille?
Geboren in 1545 in Antwerpen en overleden op 17 februari 1620.  Hij werd 75 jaar.
Maarten della Faille was één van de belangrijkste Vlamingen van zijn tijd. Zijn ouders waren vanuit Kortrijk uitgeweken naar Antwerpen en door handelsactiviteiten schatrijk geworden. Maarten della Faille was eind 16de eeuw de vierde rijkste man van Europa. Zijn schepen vaarden heen en terug naar en van de Europese hanzesteden van toen. Hij wou investeren en liet onder meer zijn oog vallen op de Leiestreek. In 1592 kon hij zijn slag slaan en het hele Land van Nevele in bezit krijgen. Het ging om een gebied van zestien dorpen bij Deinze inclusief het kasteel van Ooidonk, dat hij volledig liet renoveren. (Bron Stefaan De Groote)


OPDRACHT. Ga hier Rechtsaf tot aan de 4-schaar met de Graaf Henri dreef, Hooidreef en Maaigemdijk

Indien je niet op deze plaats bevindt, kan je via deze knop de route tot hier vinden met Google.