Maaigemdijk

Maaigemdijk

Hier sta je op het mooiste plekje van Vlaanderen.
Recht voor je zie een stuk weiland in een meander van de oude Leie. Dit tafereel is echt prachtig en is door veel kunstschilders vereeuwigt. Je krijgt een uniek beeld als koeien in groep komen drinken uit de Leie.

Links kan je even tot aan Astene sas gaan, een idyllisch plekje met een authentiek oude sluis (sas) en bijhorende sashuis. Het sashuis is nu een charmant bruin cafeetje/museum geworden. Zeker de moeite om te bezoeken. Daar heeft schrijver Hugo Claus (Het verdriet van België) zijn jeugd doorgebracht bij zijn grootvader die saswachter was.
Je kan hier dus even een tussenstop maken en achteraf terugkeren om je wandeling verder te zetten. Ga daarvoor 500m het pad links in. Net over een klein brugje, tref je iets verder, aan je linkerkant, Astene sas en het sashuis aan. Daar serveert gastheer Wim een waaier aan streekbieren aan. Ook de overheerlijke Shobiak paté met een op steen gebakken bruine boterham met alle toebehoren zal je zeker kunnen verleiden.
Na deze rustpauze kan je terugkeren naar het punt hier.


of zet je wandeling verder en …

ga rechts het pad langs de Leie de Maaigemdijk verder af.
Onderweg kom je aan de linkerkant de boom tegen waaraan Heks Adriënne in een val gelopen was. Ze hing ondersteboven aan een boom en werd gered door tovenaar Triffonix.
In ruil zou ze hem een geheim ingrediënt geven voor zijn brouwsel.

Zoek je de boom, aan de waterkant, met een lang touw aan, dat is een heksenval?

(uit het verhaal “De Kriooltjes en de toverharp”)

Heks AdrienneOPDRACHT. Ga hier links op de maaigemdijk verder tot aan het einde van dit onverharde pad.

Indien je niet op deze plaats bevindt, kan je via deze knop de route tot hier vinden met Google.